Lace Art

Markiezinnen_Bal                  Mixed Media               Lace, textile & paint on canvass                     H 100 cm x B 150 cm

Kunstwerken ontstaan na een bezoek aan het Kasteel van Gaasbeek (Belgium)


Stel je voor … Behagend behangen kasteelmuren, dromerige gordijnen, ‘Un seul désir’ (een enig verlangen) & ook ‘Me noubliez Mie’ (het Oud-Frans voor: vergeet mij niet)

her en der verwerkt in lambriseringen en houten deur- en bed frames. Je voelt er sowieso de markante aanwezigheid van een reeds lang overleden Markiezin: Marie Arconati Visconti


‘Een enig verlangen & vergeet mij niet’: tot ieders verbeelding sprekend. Het leek wel een schreeuw, een oproep.

En tijd, om er bij stil te staan: dat ieder mens, ongeacht beroep, afkomst, religie etc. zeer uniek en bijzonder is in zijn eigen individualiteit. Zo ook in onze sterfelijkheid, waardoor ook elkeen hetzelfde ‘enig verlangen’ koestert om niet vergeten te worden: ‘Me noubliez Mie’.


Het werd de aanzet om een nieuw mystiek gezicht te creëren, oude materialen nieuw leven in te blazen en artistiek uit een kunstwerk te laten verrijzen. Tevens ontstond er tezelfdertijd een bijhorend gedicht. Een hedendaagse poëtische vertaling voor ‘Me noubliez Mie’ werd: ‘Herinner mij’.


Er werd vorm en gestalte gegeven aan een personage door middel van details die in oude motieven te ontdekken zijn. Het kunstwerk ‘MarKIEZinnen_Bal’, het gezicht op zich, de kledij, het spiegelt een uitgesproken passie voor het leven, een voluptueus verhaal van vergane glorie en een ‘essence’ van nostalgie. ‘Ange de L’Atige’: de ziel die (her)leeft.

Een niet onbelangrijk gegeven is de herkenning in het kunstwerk. De herkenning dat iedere vrouw zichzelf er zo in kan verplaatsen.


Het kunstwerk ‘MarKIEZinnen_Bal’ refereert ook naar het ecologische recyclage-verhaal. Oude antieke handgemaakte kant, borduursels, textiel-motieven, voile, sierlinten, antieke juwelen, engelenhaar … Het werd allemaal aangewend en kreeg in combinatie met de gebruikelijke acrylics, olie pastels en acryl fluids: een nieuw leven op doek.


Markiezin - Lace, textile & paint on canvass

Lace_Ballet - Mixed Media - 100 cm x 100 cm

Portret_Peyrat - 4-Luik - Lace, textile & paint on canvass - H 50 cm - B 80 cm ( 4 x 20 cm )